Home>Om Tanzania


 

Tanzania är ett av de klassiska safariländerna, med vidsträckta savanner och ett mycket rikt djurliv. Här finns alla de typiska afrikanska djurarterna, som lejon, elefanter, zebror, giraffer, krokodiler och flodhästar. Förutom nationalparkerna och naturreservaten som det största  Serengeti ochNgorongoro finns det även gott om områden med andra typer av naturupplevelser, exempelvis fågelskådning och trekking, liksom till kulturturism. Många turister kommer även till Tanzania för att tillbringa sin tid på de lång sandvita stränderna. Längs fastlandet finns många fina stränder men det är också nära till paradis ön Zanzibar och den andra mindre ön Pemba som fortfarande är ganska orörd. De riktigt äventyrslystna kan bestiga Kilimanjaro, eller Mount Meru.

Tanzania är ett av de fattigaste länderna i världen men tack vare turismen har landet förbättrat sin ekonomi de senaste åren. Tanznania är ett fredligt land med ett välkomnade folk.

 

Tanzania Karta

 

 


Tanzania ligger i Östafrika

 

Gränsar till Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Kongo, Zambia, Malawi och Moçambique (med början i norr och motsols)

Statskick

 

Demokratisk republik, fria val vart femte år sedan 1995, CCM är det största partiet

Yta

 

945 087 km² (Sverige 449 964 km², dvs drygt dubbelt så stort som Sverige)

 Invånarantal

 

34 milj (Folkräkning 2003)

 

 

 

 

Tanzania har mycket att erbjuda – det klassiska är en safari i kombination med Indiska Oceanen och vita stränder på Zanzibar. Afrikas högsta berg Kilimanjaro är en fantastisk upplevelse att bestiga för dig som gillar äventyr och nationalparker som Serengeti och Ngorongorokratern är bekanta för många. Vi vill också slå ett slag för Tanzanias vackra södra nationalparker som också tillhör världens främsta men utan så många besökare!

Tanzania kom till 1964 när de självständiga staterna Tanganyika och Zanzibar slogs ihop. ”Läraren” Mwalimu Julius Nyerere var länge Tanzanias karismatiske president. Han försökte genomföra en östafrikansk variant av socialism, han besegrade Ugandas diktator Idi Amin efter att denne attackerat Tanzania och Nyerere klev självmant av presidentposten 1985. Tanzania har under många decennier varit Sveriges största biståndsmottagare och Svenska Kyrkan har spelat en aktiv roll i Tanzania. Den första utländska parlamentsledamoten i Tanzania var svenskan Barbro Johansson och Sverige och Tanzania har en historia av nära samarbete.

Zanzibar är vårt främsta resmål i Tanzania. Zanzibar erbjuder en perfekt blandning av historia, intressanta turer och fina stränder. Vår bas på Tanzanias fastland är lugna Bahari Beach lite norr om Dar es Salaam. Även om man också kan bada i Indiska Oceanen här är Bahari Beach främst en unik möjlighet att komma när livet i Tanzania och på nära håll besöka Art in Tanzanias projekt som drivs av volontärer. Vi erbjuder också möjligheten att vara volontär här eller också bara besöka skolor och se berömda Tinga-Tingamålningar och få chansen att prova på afrikansk dans eller batikkurs. Den som vill kan också pröva på att hålla i en lektion för eleverna som nästan alla kommer från mycket fattiga familjer utan annan möjlighet till skolgång.

I norra Tanzania utgår vi från Arusha när vi besöker några av världens bästa platser för safari: Serengeti & Ngoronogorokratern. Detta är klassisk “Ett-med-naturen-mark” men det gör att det också är fler besökare på safari här. Du som vill kan utöka safarin med en rundresa med kultur och natur till kaffeplantage och Usambarabergen. Vi erbjuder förstås också möjligheten att bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro.

I södra Tanzania erbjuder vi safari till djurrika och stora Ruaha nationalpark eller Selous game reserve. Parkerna påminner om Serengeti i storlek och djurliv men med färre besökare. Safarin utgår från Dar es Salaam eller Zanzibar.

Tanzania erbjuder det mesta, höga berg, stora sjöar, slätter fulla med djurliv, en lång vacker kust, kryddöar och det bästa av allt - tanzanierna själva!

 

 


Copyright(c) 2011 Pumba Safaris & Adventures Ltd.. All rights reserved.
info@pumbasafaris.com