Resevilkor 
Före avresa 
Betalning 
Safarisäsonger 

 

Game drive – djurskådning i bil
En game drive eller djurskådningstur är en åktur ut i en park enkom för att spana efter och titta på djur. Ni kör långsamt längs vägarna i parken, ibland ut i bushen, och stannar till och tittar när ni ser något intressant. Under turen är takluckorna på fordonet öppna så att ni om ni vill kan stå upp för att se bättre.

Djurskådningsturer i Tanzania
I Tanzania görs djurskådningsturer i större utsträckning också mitt på dagarna. Heldagar med djurskådning, inklusive picknickluncher ute i bushen, är inte ovanliga. En anledning till att mer av tiden används till djurskådning är att parkerna i Tanzania oftast är större än de kenyanska och att resorna mellan parker och lodger/camper i vissa områden kan göras i djurskådningsform, i stället för som i Kenya i form av landsvägsresa.

Hitta djuren
Ofta är djuren svåra att upptäcka bland buskar och gräs, på grund av bra kamouflage eller helt enkelt för att du tittar på fel ställen. Håll ögonen öppna och fråga chauffören eller guiden var djuren kan tänkas hålla till. (Men undvik att småprata med chauffören i onödan, så att han kan koncentrera sig på jobbet att hitta djur. Och att köra.)

Om du står upp i fordonet får du bättre överblick åt alla håll än om du sitter ned. Ofta upptäcker du djuren bättre om du sveper med blicken över terrängen i stället för att blåstirra på bestämda ställen. Den metoden är dock inte alltid den rätta – exempelvis är leoparder som vilar på trädgrenar svåra att upptäcka om du inte tittar efter ordentligt.

Förtvivla inte om du tycker att det är svårt att upptäcka djuren. Du tränar upp ögat efter hand. Många djur röjer sig när de rör sig eller då deras skepnad bryter mot de naturliga formerna i omgivningen. Ett kattdjur som ligger dold i gräs kan röja sig när det viftar på svansen. Leoparder i träd upptäcks ofta genom att svansen ses hängande ned under grenen som leoparden ligger på.

 

 

 

Home>Djur Parker>Big Five


Uttrycket The Big five – de fem stora – är ett samlingsnamn på fem afrikanska däggdjursarter som många safariresenärer hoppas lite extra på att få se:

Elefant
Noshörning
Afrikansk bufel
Lejon
Leopard

Big five är dock inte de fem största däggdjuren i Afrika, som man av namnet att döma hade kunnat tro. Namnet Big five myntades i svunna tider av jägare och är ett samlingsnamn på de jakttrofédjur som var farligast att jaga till fots.

Big five-parker
I dag används begreppet ofta i samband med turistsafarier, och jakten sker med kamera och inte med gevär. Om en park betecknas som Big five-park menas att de fem aktuella djurarterna förekommer där (vilket de inte gör i alla parker). "Big five-park" antyder dämed artrikedom och kvalitet. På de flesta svenska safariresor finns åtminstone någon Big five-park med på programmet. Det innebär att du har chans att se Big five-arterna, men inte att du garanterat kommer att göra det.

På en bra upplagd normalsafari kan du i regel räkna med att få se elefant, buffel och lejon, som inte är ovanliga eller så svåra att hitta. Du behöver mer tur för att få se leopard och noshörning. Leoparden lever ett diskret och under dagarna tillbakadraget liv, medan noshörningen pga av tidigare års intensiva tjuvjakt är sällsynt och bara finns i vissa parker (leoparden finns i de flesta, men lokala faktorer som terräng och vegetation kan styra hur vanligt det är att den observeras).

Egentligen finns det ingen anledning att hänga upp sig på Big five. Det finns många andra arter som är minst lika intressanta att se som t ex den afrikanska buffeln. Gepard, giraff, apor, serval m m.

Var finns Big five?
I Östafrika är bland annat Serengeti och Ngorongoro i Tanzania. Dessa parker är dock inte de bästa i sina respektive områden när det gäller alla de fem djurarterma, utan bäst chans att se alla fem får man genom att kombinera bra parker.

Du har störst chans att få se Big five om du kombinerar Ngorongoro och Serengeti

Biggest five – de fem största
Ovan kunde du läsa att Big five inte är de fem däggdjursarter som verkligen är de största. De till storleken största arterna är (i sjunkande storleksordning) elefant, flodhäst, noshörning, giraff och elandantilop.

De till storleken största
· Elefant
· Flodhäst
· Noshörning
· Giraff
· Elandantilop

Fem kattdjur
· Lejon
· Leopard
· Gepard
· Serval
· Afrikansk vildkat
 Fem apor
· Grön markatta
· Blå markatta
· Babian
· Svartvit guereza
· Zanzibarguereza
Fem hovdjur
· Elandantilop
· Buskbock
· Klippspringare
· Dik-dikantilop
· Oryx

Vilda djur
Håll avstånd till djuren. Även djur som uppför sig som om de vore tama, t ex markattorna som lever vid många lodger och tältcamper, är vilda och kan ta till klor och tänder om du blir för närgången. Se också till att hålla dörren och fönstren till rummet eller tältet stängda för att hålla apor, jordekorrar och andra djur ute.

På en paketresesafari löper du minimal risk att oplanerat hamna öga mot öga med rovdjur. Annars är det viktigaste i en sådan situation att inte springa – om du flyr kan du väcka en jaktreflex. Också många andra djur kan på grund av sin storlek vara farliga. Det gäller allt från strutsar till elefanter.

Om du rör dig på lodgeområdet nattetid är det klokt att be en av lodgevakterna eskortera dig (du kan ge honom en slant i dricks som tack för hjälpen). Det händer att djur tar sig in på området.

Lämna aldrig fordonet ute i parkerna om inte chauffören säger att det är i sin ordning. Det är dels förbjudet, dels dumdristigt. På vissa specifika platser i parkerna är det tillåtet att lämna fordonet, men du gör det på egen risk.

Afrikansk Elefant

 

 

Svart Noshörning

 

Afrikansk Bufel

 

 

Lejon

 

 

Leopard

 


Copyright(c) 2011 Pumba Safaris & Adventures Ltd.. All rights reserved.
info@pumbasafaris.com