Hem

Våra Safaris

Kilimanjaro

Mt. Meru

Strandsemester

Djur Parker

Specialpaket

Om Tanzania

Information

Före avresa

Bookning

Voluntärarbete

Betalning

Om oss

Kontakt

Marangu Leden
6 dagar 5 nätter + 2 Hotel övernattning
USD$ 1400 p.p

Läs Mer....

 

Machame Leden
6 dagar 5 nätter + 2 Hotel övernattning
USD$ 1500 p.p

Läs Mer....

 

Rongai Leden
6 dagar 5 nätter + 2 Hotel övernattning
USD$ 1700 p.p

Läs Mer....

 

Lemosho Leden
6 dagar 5 nätter + 2 Hotel övernattning
USD$ 1600 p.p

Läs Mer....

 

Shira Leden
6 dagar 5 nätter + 2 Hotel övernattning
USD$ 1500 p.p

Läs Mer....

 

Umbwe Leden
6 dagar 5 nätter + 2 Hotel övernattning
USD$ 1500 p.p

Läs Mer....

 

Acklimatisering

 

 

Home>Kilimanjaro

   

Vi hjälper dig med arrangemangen för Kilimanjaro Genomngång och vandring till Africas högsta berg där utmaningen är höjd och temperaturskillnad

Läs artikel...

 

Sätt foten på Afrikas tak 5895 m

 

Kilima Njaro betyder ungefär ”det lysande berget” på swahili. En vandring här tar dig inte bara till Afrikas tak, utan är en spektakulär naturupplevelse genom flera naturzoner. Berget består av tre utslocknade vulkaner: Kibo på 5895 möh, Mawenzi på 5149 möh och Shira på 3962 möh och räknas som världens högsta fristående berg. Högsta toppen på Kibo med sin toppglaciär heter Uhuru, ”frihet” på swahili.

Kilimanjaros storlek påverkar klimatet, vegetationen och djurlivet i området. Berget har en tropisk växlighet upp till 3000 m, där den ersätts av tät stäppvegetation upp till 4500 m och därefter kommer kala sten- och lavafält blandat med lös sand och grus. Tack vare sin unika miljö togs Kilimanjaro Nationalpark upp på UNESCO:s världsarvslista 1987.

Boka din Kilimanjarovandring i Tanzania i god tid, så att ni får möjlighet att vandra upp på Kilimanjaro under högsäsongen (januari till mars och september till oktober). Dessa månader är bäst för att bestiga Kilimanjaro, eftersom det har de bästa väderförutsättningarna för en säker och lyckad Kilimanjarovandring.

Inför vandring

 

Varje dagsetapp är noggrant anpassad för att var och en ska kunna nå toppen och vandringen leds av en erfaren guide som ansvarar för hela gruppen. Det är honom man frågar om råd gällande allt från skoskav till vätskebrist. All packning bärs upp av bärare. Man själv bär endast det nödvändigaste i form av vattenflaska, extratröja, kamera och kanske godis för att höja blodsockervärdet.

Att bestiga berget är en tuff utmaning, men det innebär inte klättring med rep eller bestigning utan är en vandring och det räcker att du har normal fysik och kondition. För att minimera risken för höjdsjuka går vi lugnt och stannar ofta då luften är syrefattig på denna höjd. Det finns fem olika leder med varierad svårighetsgrad att välja mellan.

Första dagen vandrar ni genom regnskog för att senare under turen övergå till alpint landskap med snö. Vi övernattar i enkla stugor och vår kock ser till att ni får näringsrika måltider. Under den tredje morgonen väcks ni tidigt. I fotogenlampans sken pulsar ni sista biten i snö för att vid soluppgången nå Uhuru Peak 5.895 över havet. Det är en vidunderlig utsikt som möter dig. Härifrån ser du en stor del av Afrika när den glödande solen stiger över horisonten. Inte konstigt att den lokala Chaggastammen kallar berget för “gudarnas boning”.


För att lyckas med att nå Kilimanjaros topp, så bör du träna så mycket som möjligt hemma innan du ger dig av till Tanzania. Köp dig ett par vandringskängor, ryggsäck och ge dig av på förberedande träningsvandringar innan du beger dig till Kilimanjaro i Tanzania. Det handlar mycket om att bygga upp din ork, så att du har tillräcklig kondition för att nå Kilimanjaros topp. 

Innan din Tanzaniaresa, så är det bra att göra en enkel läkarundersökning eftersom personer med avancerad blodbrist, kärlkramp, hjärtbesvär, nedsatt lungfunktion samt vissa ärftliga blodsjukdomar ska undvika att utsätta sig för de risker som den höga höjden på Kilimanjaro kan orsaka
Kontrollera reseförsäkringen med ditt försäkringsbolag.
 
Kilimanjaro Leden
Min.Dagar
Rek antal Dagar
Svårigheten
Naturen
Trafik
Rating
5
6
medium
 bra
hög
**
6
7
hög
excellent
hög
***
6
8
hög
excellent
medium
****
6
7
hög
excellent
medium
***
6
7
medium
väldigt bra
låg
****
5
7
väldigt hög
väldigt bra
väldigt låg
**

Höjdsjuk på Kilimanjaro

 

 

Höjdsjuka eller AMS (från engelskans "Acute Mountain Sickness") är symptomen som bergsbestigare på Kilimanjaro kan få på grund av det låga lufttrycket på den höga höjden. Ju högre upp man kommer på berget, desto mer sjunker lufttrycket och desto större blir risken för att drabbas. Höjdsjuka är väldigt individuellt och är inte direkt relaterat till fysisk kondition eller ålder. Symptomen kan på vissa personer börja utspela sig vid så lågt som 2000 meter över havet och inkluderar bl.a. aptitlöshet, illamående och huvudvärk.

Man kan dock träna upp sin förmåga att klara av Kilimanjaros höga höjder. Därför gäller det att inte överanstränga sig och att sakta acklimatisera sig när man bestiger Kilimanjaro, därför kommer vi på vissa ställen att vandra upp på berget under dagen, för att sedan vandra ner tillbaka till  campen att sova. Detta är ett bra sätt att anpassa sig till den höga höjden på Kilimanjaro. Eftersom vätskebrist (p.g.a. den torra luften på höga höjder) är en del av orsakerna till höjdsjuka, så är det även viktigt att dricka mycket vatten.
De flesta personer känner av vissa symptom på höjdsjuka vid nivåer över 2500 meter över havet. Incidenter har inträffat på höjder runt 3000 meter över havet men det är först vid höjder över 3500 meter över havet som friska personer behöver vara aktivt observanta på höjdsjukesymptom.

Klädsel på Kilimanjaro


Rätt klädsel på en Kilimanjarovandring är att följa flerlagersprincipen. D.v.s. när det blir kallt så lägger du bara till ytterligare ett lager kläder, tänk därför på att kläderna skall ha rätt storlek så att du kan sätta dem utanpå varandra och glöm inte  att det skall vara vindtät ytterst. Din Kilimanjarovandring kommer gå från subtropiskt klimat till svensk vinter.
 Se utrustningslista för Kilimanjarovandring. Dina bärare som hjälper dig att bära din packning upp på Kilimanjaro bär max 15 kg per dag.

Välj rutt upp på Kilimanjaro


De olika rutterna upp på Kilimanjaro skiljer en del mellan varandra som svårighetsgrad, utsikt samt antal vandrare på de olika rutterna och hur många dagar det tar att gå upp på toppen. De enklaste rutterna är Marangu och Rongai. De svårare rutterna är Machame, Shira och Limosho, men eftersom de tar lite längre att gå dessa rutter så hinner även kroppen anpassa sig till den höga höjden.


[Home][Våra Safaris][Kilimanjaro][Mt. Meru][Strandsemester][Djur Parker][Om Tanzania][Information][Vanliga Frågor][Bookning][Voluntärarbete][Kontakta oss][Om Oss]

Copyright(c) 2011 Pumba Safaris & Adventures Ltd.. All rights reserved.
info@pumbasafaris.com

 Reise nach Tansania - Safari, Kilimandscharo, Sansibar