Safarisäsonger

Resevilkor 
Före avresa 
Betalning 
Safarisäsonger 
Home>Information>Safarisäsonger


 

 

 

 

Det går att få en bra safari i Tanzania och Kenya i stort sett året om, frånsett ett par vårmånader som kan vara regniga. Djurmängderna i parkerna varierar säsongsvis, men djurlivet i dessa länder är så rikt att du får se mycket djur när på året du än åker.

Variationerna i djurmängder under året infaller inte samtidigt i alla parker. Därför finns det inte någon generell "bästa tid på året" som gäller överallt.

Den enda egentliga lågsäsongsperioden, då förutsättningarna för safari, bestigning, sol & bad och andra aktiviteter är sämre än annars, är under regnperioden som normalt infaller under april–maj.

Sammanfattning av säsongerna
  
Bra safari: Året om, utom april–maj då det kan regna mycket. En del regn kan väntas också i november.
  
Varmaste tiden: Oktober till mars.
  
Regnperioder: April–maj, "de långa regnen".
November, "de korta regnen".
  
Bästa djurtiden: Varierar från park till park, t ex:
· 
Serengeti  december–mars
· 
Tarangire  Agusti– November
 .
Ngorongoro året om
  
Flest besökare: Februari
Juli–oktober
Jul och nyår

 

Åk under en torrperiod

 


December–mars och juni–oktober är torrperioder, då förutsättningarna för att åka på safari är som bäst. Åk då så att du får mesta möjliga utbyte av safarin.

Torrperioderna följer dock inte almanackan slaviskt, utan kan vissa år börja eller sluta tidigare eller senare än normalt. Vissa år kommer regnen inte alls, och vissa år regnar det mer än normalt.

 

 

Undvik regnperioder

 


Vi föreslår att du undviker regnperioderna, i alla fall den stora regnperioden på våren, under vilken det kan uppstå framkomlighetsproblem ute i bushen på grund av lera, skadade vägar och översvämmade broar. Djurskådningen är heller inte lika tacksam om fönster och takluckor på safarifordonet måste hållas stängda för att hålla regnet ute.

April och maj är de nederbördsrikaste månaderna (perioden kallas "de långa regnen"). Vissa dagar kan vara soliga och fina, eftersom det inte regnar oupphörligt i två månader, men du kan vänta dig regn när som helst under perioden.

En andra regnperiod ("de korta regnen") i november, ibland med fortsättning in i december, är inte lika nederbördsrik. Mycket av regnet faller under kvällar och nätter, och vissa dagar kan vara molnfria.

 

Temperaturer

 


Temperaturerna i safariområdena är högst under det svenska vinterhalvåret och ligger på 25–35°. Under sommarhalvåret är det cirka 5° svalare. I inlandet, där safariområdena ligger, är luften torr. Längs kusten är den betydligt fuktigare, och temperaturen ligger på 25–30°.

 

 

 

Höjden över havet

 


De flesta huvudparker ligger i inlandet och många av dem ligger på lite höjd, från 800 till 1 800 möh. Det innebär inte att de ligger i bergen, utan att stora delar av det östafrikanska inlandet ligger på en inlandsplatå. På grund av höjden blir nätterna ofta svala och behagliga även under riktigt varma perioder. Samtidigt blir mornarna svala, så du bör packa ned en vindtät jacka eller varm tröja att ha på dig under djurskådningsturer tidigt på morgonen.

Vissa parker ligger faktiskt i bergsområden, exempelvis Ngorongorokratern . Vid besök i dessa parker kan du komma att bo högre än 2 000 möh, vilket kan innebära kyliga nätter. Vissa av lodgerna har uppvärmningssystem, vilket är mycket ovanligt i Östafrika.

Från 3 000 möh och uppåt förekommer nattfrost. På dessa höjder finns dock inga lodger och tältcamper. Övernattningar på sådan höjd blir aktuella bara under bergsbestigningar.

 

Priser och säsonger

 


Safariresor kostar minst under lågsäsongen från april till mitten av juni. De kostar mest under toppsäsongen jul och nyår.

Flest besökare kommer under februari, juli–oktober och under jul och nyår.

I juni kan det vara tämligen få besökare, bra prisnivå och bra djurskådning. Det bästa resmålet så års är ofta Serengeti, där migrationen brukar uppehålla sig i Västra korridoren.

 

Allmänt om vädret

 


Östafrika har liksom resten av världen väder som kan variera. Det kan vara bättre och sämre. Regndagar kan förekomma under torrperioder och finfina dagar under regnperioder.
 

Djursäsonger

 


Vädret och de årstidsknutna klimatväxlingarna påverkar djur och natur, och gör det olika i olika områden. Det innebär att olika djurområden i Tanzania och Kenya är som bäst vid olika tid på året och att inget enskilt resmål alltid är det bästa.

Mängden djur i en och samma park kan därför variera från en tid på året till en annan, i de flesta fall beroende på tillgången på mat och vatten, som i grova drag är årstidsbunden och därför kan förutsägas. (Stora avvikelser från det normala vädret – t ex att en regnperiod uteblir – kan dock ställa förutsägbarheten på huvudet.)

 

 

 

Migrationen

 


Ett exempel på säsongsvis varierande djurmängder är
migrationen, de enorma hjordarna med gnuer och zebror i området Serengeti–Masai Mara, som under året flyttar sig mycket långa sträckor i sökandet efter bete, från plats till plats. En plats som vid ett givet tillfälle kryllar av gnuer och zebror kan sex månader senare verka helt tomt på djur, då hjordarna har dragit vidare till andra betesmarker.

Gnuerna i migrationen föder sina kalvar under ett par veckor med början i mitten av februari, dvs då hjordarna vanligtvis uppehåller sig i södra Serengeti.

 

 Vatten och vegetation

 


Under torrperioder samlas djurlivet ofta i områden där det finns permanent tillgång till vatten, liksom i områden där lokala regn har fått färskt gräs att växa. Det kan kräva att de vandrar långa sträckor.

Under regnperioder finns ytvatten lite överallt och det är gott om färskt gräs. Djuren sprids över större områden. Blommor, fjärilar och andra insekter ses i större omfattning än under torrperioder och ger mat åt däggdjur, fåglar och reptiler.

Under regnperioderna och början av torrperioderna är vegetationen frodig och tät, vilket gör djuren svåra att upptäcka. En bit in på torrperioderna har gräset torkat och många träd och buskar fällt sina löv för att hushålla med vattnet. Det innebär en glesare vegetation där djuren är lättare att se.

 

Regnperioder och torrperioder - De långa regnen (april–maj)

 


Årets första regnperiod, som infaller under april–maj, kallas "de långa regnen" och är årets mest nederbördsrika period. Det regnar inte ihållande under hela denna period, utan soliga och fina dagar kan förekomma, men räkna med regn.

Migrationen påbörjar under de långa regnen sin vandring från södra/sydöstra Serengeti i Tanzania och återfinns i centrala eller västra delarna av parken.
 

Den svala torrperioden (juni–oktober)

 


Under juni–oktober infaller en lång torrperiod. Safaritemperaturerna ligger på 20–30°, men börjar stiga under september–oktober.

Migrationen vandrar under juni norrut genom västra Serengeti i Tanzania och når under juli Masai Mara i Kenya. Mot slutet av perioden börjar hjordarna att vandra söderut mot Serengeti igen.

 

 

De korta regnen (november)

 


Årets andra regnperiod, som infaller under eller kring november, kallas "de korta regnen" och är en tid med mer regn än under torrperioderna, men betydligt mindre än under "de långa regnen" i april–maj. Mycket av regnet faller som kvälls- eller nattskurar. Parkerna grönskar upp, men förutsättningarna för safari påverkas inte nämnvärt, och i vissa områden, t ex norra Serengeti i Tanzania, är denna tid tvärtom en intressant safaritid.

Migrationen vandrar söderut från Masai Mara och in i Serengeti. Vid den här tiden kan Loboområdet i norra Serengeti vara ett bra resmål.

 

Den varma torrperioden (december–mars)

 


Efter denna regnperiod infaller en torrperiod under december–mars. Safaritemperaturerna ligger på 25–35°, tillfälligt och lokalt ännu högre. Djuren dras till permanent vatten och gräset gulnar och betas ned efter hand.

Migrationen uppehåller sig i centrala och sydöstra Serengeti i Tanzania. En del av hjordarna når ända till och ökar på djurmängden i Ngorongorokratern. Gnuernas kalvning infaller normalt under februari, zebrornas fölning någon månad tidigare. Stora mängder gnukalvar och zebraföl föds då under en kort tid.

 

Kusten

 


Klimatet vid kusten följer i stora drag samma årstidsmönster som safariområdena i inlandet, med skillnaden att det vid kusten är fuktigare och ofta blåser utifrån havet, vilket ger en behaglig temperatur, som sällan når över 30°. Det är badsäsong året om, med mest regn under april–juli till följd av sydostliga monsunvindar.

 

Bergsbestigning

 


Mt
Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och populära bestigningsresmål – och kan bestigas av amatörer. Dina chanser att lyckas ta dig upp kan påverkas av under vilken säsong du gör försöket.

På de riktigt höga höjder som blir aktuella under en bergsbestigning av detta slag råder naturligtvis helt andra temperaturförhållanden än nere på normal bushnivå.

 

[Home][Våra Safaris][Kilimanjaro][Mt. Meru][Strandsemester][Djur Parker][Om Tanzania][Information][Vanliga Frågor][Bookning][Voluntärarbete][Kontakta oss][Om Oss]

Copyright(c) 2011 Pumba Safaris & Adventures Ltd.. All rights reserved.
info@pumbasafaris.com