Resevilkor 
Före avresa 
Betalning 
Safarisäsonger 
Home>Vanliga Frågor

 

 

Var kan man hitta den bästa safarin?

När är den bästa tiden för safari i Tanzania?

Vart är den bästa platsen i Afrika för att se vilda djur?

Vilka djurarter kommer jag se på en Safari i Tanzania?

Vad är migrationen för något?

Kommer jag i kontakt med Tanzanias folk och kultur?

Kan jag få specialanpassad Safari?

Kan jag ta med mina barn på safari?

Kommer vi bo i tält eller lodger / stugor under vår Tanzania safari?

Hur stora är Era safari grupper?

Hur är vädret i Tanzania?

 

Vilka kläder skall jag ta med på min Tanzania safari?

Hur är maten under safarin i Tanzania?

Kan jag få specialmat under min safari?

Är det säkert att åka till Tanzania på safari?

Är det OK att dricka vattnet under min safari?

Finns det mycket insekter i Tanzania?

Hur långt innan jag reser bör jag boka min safari?

Kan jag använda kreditkort för att betala min safari?

Vilka vaccineringar behöver jag inför min Tanzaniaresa?

Vilka extra kostnader kan jag förvänta mig när jag reser med Pumba Safaris and Adventures Ltd?

 

 

 

Var kan man hitta den bästa Safarin?

 

Safari betyder resa på Swahili som talas i hela Öst Afrika. Idag har Safari blivit en synonym för att åka ut i den Afrikanska vildmarken och titta på vilda djur. Om du önskar att åka till Afrika för att se ett överflöd av vilda djur som inte kan skådas i samma mängder någon annanstans i världen så är det Tanzania du skall åka till. Tanzania skyddar 25% av sin yta genom nationalparker och reservat, vilket är betydligt mycket mer än något annat land på den Arikanska kontinenten. Det går helt enkelt inte att slå koncentrationen av vilda djur som Tanzania har lyckats bevara. Nationalparkerna och naturskyddsområdena bebos av enorma jordar av gnuer som sprider sig utöver savannen, stora bestånd av elefanter, buffel och andra vilda djur samt rovdjuren som alltid vakar över dem. Alla dessa djur strövar fritt precis som de gjort i tusentals år. Du kommer finna den varierande naturen och fågelliv lika fascinerande som de stora vilda djuren. 90% av alla naturfilmer som handlar om Afrikanska djur spelas in i Tanzania, där Ngorongoro kratern (Afrikas eden) är påtagligt populär. Tanzania kan även skryta med ett stort antal platser som är utvalda av FN som världsarv för kommande generationer, vilket inkluderar Serengeti National Park, Kilimanjaro National Park, Ngorongoro Conservation Area, Selous Game Reserv (Detta reservat är lika stort som Danmark), Kilwa Kisiwani, Songo Mnara Ruins och Mafia Marine Park.

Tillbaka till Top...

När är den bästa tiden för safari i Tanzania?

 

När som helst är perfekt för Safari, förutom under den långa regnperioden (April och Maj) då stora delar av parkerna inte är farbara p.g.a. av regn och lera. Dock så anpassar "Pumba Safaris and Adventures Ltd" våra Safari paket så att vi kan följa säsongsvariationerna av djur i de olika delarna av parkerna.

Tillbaka till Top..

Vart är den bästa platsen i Afrika för att se vilda djur?

 

Du kan helt enkelt inte slå koncentrationen av vilda i Norra Tanzania. Många människor har hört om den spektakulära Ngorongoro kratern och de enorma mängderna av djur på kraterns botten och den ändlösa Serengeti savannen med enorma hjordar av gnuer som förflyttar sig i hundratusentals efter vatten och föda. Djuren är ständigt bevakade av rovdjur som lejon, leopard som bara väntar på sitt rätta tillfälle att skaffa föda. Detta är bara en del av ett skådespel som väntar på dig i Tanzania. Våra gäster på "Pumba Safaris and Adventures Ltd" berättar ofta för oss att den vackra naturen och de vilda djuren långt överskred deras vildaste förväntningar

Tillbaka till Top..

Vilka djurarter kommer jag se på en Safari i Tanzania?

 

Tanzania har mer än 35 arter av stora fyrbenta djur och det finns mer än 1000 fågelarter listade. På en typisk Safari i Norra Tanzania kan du förvänta dig att se elefanter, buffel, giraff, flodhäst, babianer, apor och en mångfald av slättlandsdjur som gnu, hartebeest, zebra, impala och gasell. De flesta ser lejon, hyena och möjligvis jaguar och leopard. I Ngorongoro kratern kan du ev. se en av de få kvarstående svarta noshörningar som finns kvar i Tanzania. Du kommer utan tvekan se ett antal olika arter av mangust, hyrax och andra små djur. Om du har tur kommer du se några mindre kattdjur, räv, vildhund eller antiloper som buskbock, oryx eller eland.

Tillbaka till Top..

 

 

Vad är migrationen för något?

 

Varje år förflyttar sig över en miljon gnuer över Serengetislätten i sin jakt efter vatten och mat. Detta fenomen kallas för migration. Deras vandring över slätten styrs av regnsäsongen som får marken att grönska vilket ger djuren bete och vatten. Det är omöjligt att exakt förutbestämma hur djuren rör sig, men det finns ett mönster. Generellt kan man säga att från mitten av december till maj betar gnuerna i södra Serengeti. Under februari kan man se tusentals kalvar på slätten. Mellan juni och juli påbörjar gnuerna sin årliga vandring norr ut mot Mara floden som även är gränsen mot Kenya som de når i slutet av juli och början av augusti. Efter de första korta regnen, normallt i början av November, flyttar flockarna av gnuer åter söderut in i Tanzanias Serengeti i sin jakt efter bete. Här stannar gnuerna för att vila och äta så länge som regnen ger området bra bete. Tillslut blir gnuerna tvungna att börja flytta på sig för att hitta bättre betesmarker, vilket samtidigt på nytt påbörjar den årliga migrationen. Även om "migrationen" förflyttar sig in i Kenya under sommarmånaderna så finns det stora flockar av djur kvar i Serengeti, så det finns alltid en otrolig mängd djur kvar i Serengeti. Även på sommarmånaderna som är toppen på torrperioden kan man se tusentals av elefanter som samlas runt Tarangire flode. Tarangire National Park är väldigt bra för safari under denna period och därför anpassar vi våra Safariprogram för att kunna njuta av detta skådespel fullt ut. Man kan säga att varje period av året ger sina speciella möjligheter och förutsättningar att titta på vilda djur.

Tillbaka till Top..

Kommer jag i kontakt med Tanzanias folk och kultur?

 

Merparten av Tanzanianerna lever fortfarande enligt sin traditionella livsstil. Många får sitt uppehälle från jordbruk. Maasaifolket som är populära att fotografera med deras traditionella färgglada kläder lever ett nomadliv där de hela tiden följer sina boskapsflockar till nya betesplatser. De håller fortfarande fast vid sina förfäders traditioner och Maasaiernas byar åter finns i norra Tanzania. Andra små stammar av jägare och samlare som lever enligt sina gamla traditioner finner man även i denna area. På "Pumba Safaris and Adventures Ltd" anser vi att det kulturella inslaget är av största vikt för en lyckad safari till Tanzania. Därför är alla våra guider födda i Tanzania och de förklara gärna den lokala kulturen och sedvänjor. Vi arrangerar inte scendanser och andra turistorienterade jippon. Istället så brukar vi på de flesta av våra turer ta med våra kunder till en traditionell by där ni blir inbjudna som gäster till "Pumba Safaris and Adventures Ltd". Där kan ni stifta bekantskap med byinvånarna på likvärdiga grunder. Medan vi kör mellan parkerna så kommer vi passera många byar och Maasai Bomas vilket kommer ge dig ytterligare förståelse för hur de lever sina liv. Vi erbjuder även en specialtripp där vi tar med Er bort från Safaristråken och besöker Wahadzafolket där ni får spendera tid med dem och lära Er deras antika jakt och samlarkultur.

Tillbaka till Top..

Kan jag få specialanpassad Safari?

 

Vi sätter mer än gärna ihop en specialanpassad safari för din familj, vänner eller företag. Vi sätter alltid individen i fokus och därför sätter vi gärna ihop ett Safaripaket som passar din budget, intressen och önskemål. Vi brukar sätta ihop special anpassad safari för professionella fotografer, par på smekmånad, familjer och företagskonferenser.

Tillbaka till Top..

Kan jag ta med mina barn på safari till Tanzania?

 

Ja! Pumba Safaris and Adventures Ltd förstår oss på barnfamiljers speciella önskemål. Vi kan t.o.m. ordna med engelsktalande barnflicka som kan hjälpa till med att sköta barnen eller vakta dem när ni går och äter m.m. Därför designar vi speciella safaripkaet som passar extra bra för barnfamiljer. Vi har gjort våra program så att du och dina barn kan upptäcka det bästa av Afrika tillsammans. Ni kommer tackvare Era barn komma närmare den afrikanska kulturen, då Tanzanianer är barnkära. Ni kommer få en oförglömlig resa tillsammans där Safarins alla "mirakel" kombineras med att ni kan umgås med varandra. Våra familje safaris är bra anpassade för barn.

Tillbaka till Top..

 

Kommer vi bo i tält eller lodger / stugor under vår Tanzania safari?

 

Vi erbjuder en stor variation av olika safari, där vi främst ser till din budget och önskemål. För att få en bättre förståelse för de olika övernattningsalternativen, så kan du titta på vår hemsida under de olika standardpaket som vi erbjuder. Dock så kan man själv välja ifall man vill bo i tält eller stuga. Generellt är det ofta något billigare att bo i tält

Tillbaka till Top..

Hur stora är era grupper när man åker på safari till Tanzania?

 

Små. Våra schemalagda safaris varierar i storlek beroende på vilken safari man vill åka på. Generellt håller vi våra grupper små (absoluta övre gränsen är 15 personer och minimum 2 till 5 personer) detta för att kunna bibehålla en nära kontakt med den Afrikanska naturen. Gruppens storlek styrs även av de största jeeparna som tar max 8 personer

Tillbaka till Top..

 Hur är vädret i Tanzania?

 

Safariområdena i norra Tanzania ligger på 5000 till 7600 fot. Norra Tanzanias torra soliga klimat kan inte jämföras med det subtropiska klimat som råder vid kusten och lågländerna. Vädret är vår liknande hela året med dagstemperaturer på 70s till 80s, på kvällarna blir det ca 60s. Från juni till augusti är temperaturerna något kallare med dagstemperaturer på 50s till 75s. Många resenärer har blivit överraskade av den låga temperaturerna på Ngorongorokraterns kanter som kan var rejält kyliga speciellt på natten

Tillbaka till Top..

Vilka kläder skall jag ta med på min Tanzania Safari?

 

Safariklädsel skall vara komfortabel och sjön och vi rekommenderar flerlagerprincipen för din klädsel. Det är även bra ifall din klädsel kan ge visst skydd mot den starka afrikanska solen på armar och huvud. Ta med en solhat och långärmad tröja ifall du vill skydda dig. Tänk på att dina kläder blir väldigt dammiga när du är ute i bushen.

Tillbaka till Top..

 

 

Hur är maten under en Tanzania safari?

 

Du kommer bli positivt överraskad över både kvalitén och variationen på maten som serveras på din safari.

På många lodger serveras det buffe så att du själv kan välja din mat. Maten är tillagad för att passa Europeiska smak, men med ett visst inslag av curry och lokala maträtter. Om du väljer att åka på en tältsafari så tillagas maten av våra kockar enligt högsta möjliga sanitära standard. De flesta av våra gäster är lyriska över deras goda mat.

På en Kilimanjarovandring, så består middan av en huvudrätt och grönsaker med sallad. Kyckling och fisk serveras vissa dagar under din klättring med pasta och ris. Lunchen äter man oftast längs med stigen och de består ut av mackor som du själv kan kombinera. Grönsakssoppa gjord på färska grönsaker serveras till varje middag och ifall du vill kan du få paketsoppa, kaffe eller te mellan målen. Frukost serveras efter dina önskemål och du kan t.ex. välja mellan smörgås, ägg, frukt och ibland pannkaka. Ifall du vill ha extra energitillskott i form av kakor eller godis så rekommenderas du att ta med det själv.

Tillbaka till Top..

Kan jag få specialmat?

 

Vi kan enkelt tillgodose önskemål om vegetarisk mat, bara vi får reda på dina önskemål i tid. Ifall du är vegeterian och vill ha proteiner bör du ta med det själv eller om du behöver annan specialmat. Det är viktigt att vi blir informerade så snart som möjligt ifall du har speciella önskemål.

Tillbaka till Top..

Är det säkert att åka till Tanzania på safari?

 

Dagens moderna safari är långt ifrån hur det var bara för några år sedan. Efter en stimulerande safaridag kan du slappna av på en komfortabel och trevlig lodge med moderniteter som swimmingpool, bra restaurang och trevliga badrum. Många lodger ligger mitt i naturen med härlig utsikt över djur och natur. Lodgerna/stugorna ligger nära naturen, men du får ändå en bra service. Tanzania är ett av de stabilaste länderna i Afrika och det finns nära band mellan Sverige och Tanzania sedan länge då Olof Palme och Tanzanias första president Julius Nyerere var vänner. Det finns även en biståndstradition mellan Sverige och Tanzania, via SIDA. Sverige och Svenskar har ett högt anseende i Tanzania. Du kommer få ett varmt välkommande från Tanzanias vänliga befolkning. Vi gör vårt allt för att trygga din säkerhet och hälsa i Tanzania.

Tillbaka till Top..

Är det OK att dricka vattnet i Tanzania?

 

Vi håller med förstklassigt buteljerat vatten under din safari. Du kan även köpa buteljerat vatten av högsta kvalité på alla inkvarteringar

Tillbaka till Top..

 

Finns det mycket insekter i Tanzania?

 

Det finns mer insekter på många platser i USA och Europa än vad du kommer stöta på när du åker på safari. Insekterna som du kommer se är fascinerande, men absolut inget som du behöver oroa dig för

Tillbaka till Top..

Hur långt innan bör jag boka min safari till Tanzania?

 

Det är bäst att boka så tidigt som möjligt för att säkerställa att du får boende på de platser som du vill. Detta gäller framför allt under högsäsongen (juli och augusti samt runt jul). Det är extra viktigt att du är ute i god tid när du vill sätta ihop ditt egna safariprogram eller lägga till egna delar i befintliga safariprogram

Tillbaka till Top..

Kan jag använda kreditkort för att betala min safari?

 

Nej! Vi accepterar inta Visa eller Mastercard som betalning för din safari. Resan delbetalas till vårt bankkonto i  Tanzania.

Tillbaka till Top..

Vilka vaccineringar behöver jag innan jag åker till Tanzania?

 

Vi rekommenderar dig att besöka en plats för rådgivning och vaccinering. Normalt så behövs en vaccinering mot gulafebern (framförallt om du mellanlandat i annat Afrikanskt land), vilket även kontrolleras på flygplatsen. Det brukar även vara lämpligt med anti-malaria medicin då det finns malaria i området. Skydd mot hepatit A (gulsot) är att rekommendera. Ta med ditt vaccinationskort.

Tillbaka till Top..

 

Vilka extra kostnader kan jag förvänta mig när jag reser med Pumba Safaris and Adventures Ltd?

 

Våra safaripaket inkluderar logi och måltider, transfer från flygplatsen, parkavgifter och service från "Pumba Safaris and Adventures Ltd" guider och chaufförer. Det är dock brukligt att ge dricks till din guide och chaufför samt kocken om du campar. Du måste betala för dina egna drycker, tvätthjälp och telefonsamtal. Innan du reser så är du själv ansvarig för kostnader förknippade med pass och visum. Vi rekommenderar även att du tecknar en reseförsäkring innan du åker. Kontrollera din hemförsäkring ifall det ingår reseskydd. Om du gillar att shoppa så bör du även ha budget för souvenirer.

Rekommendationer för dricks!

- Bärare $10 to $15 USD per bärare och dag
- Guide, kock $15 till $20 USD per person och dag
Det är kutym att ge dricks, men storleken på dricksen avgörs även ifall du är nöjd med servicen som du fått.

Tillbaka till Top..

Finns det mycket insekter i Tanzania?

 

Det finns mer insekter på många platser i USA och Europa än vad du kommer stöta på när du åker på safari. Insekterna som du kommer se är fascinerande, men absolut inget som du behöver oroa dig för.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright(c) 2011 Pumba Safaris & Adventures Ltd.. All rights reserved.
info@pumbasafaris.com